Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

Netradičný report z festivalu Koncept Tatry...

Koncept Tatry - Netradičný report

Reportážny rozhovor Zichy a Wakra o priebehu najvyššie položeného festivalu na Slovenksu "Koncept Tatry", ktorý sa konal 4.-6.9.2009 na Štrbskom Plese...

Komentáre (3) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 09.09.2009 - 16:00

Ahoj Peťo... Patríš k tým "šťastlivcom", ktorí mali možnosť zúčastniť sa veľmi netradičnej ale o to vzácnejšej akcie,  s názvom "Koncept Tatry", ktorá sa konala cez víkend (4 - 6.9.2009) na Štrbskom Plese. Počasie vraj nevyšlo, ale ohlasy sú viac než pozitívne. Ako to vidíš ty?

Ahoj Katka, samotnú akciu hodnotím takisto pozitívne. Žiadna masová záležitosť, ale s hustým lineupom. Dobrý výber miesta, účinkujúcich a atrakcií. Akurát to počasie a návštevnosť...

Celý program sa začal v piatok a bol sprevádzaný dažďom. Zrejme aj to sa podpísalo pod menšiu účasť. Ako to celé prebiehalo?

Presne ako píšeš. V piatok som v Tatrách nebol, ale v sobotu som sa pýtal ľudí, ktorí tam boli aj deň pred tým, a že nič moc, no. Málo ľudí a hustý dážď spravili svoje..

Hmmm. To je pochopiteľné... A čo sobota? Ako hodnotíš program? Zúčastnil si sa aj toho povestného "aktu" vynesenia vlajky na Solisko? Mimochodom, zaujímavý nápad:)

V sobotu sme došli krátko po 10ej ráno s tým, že si dáme individuálnu túru a neskôr pôjdeme na festival, ale počasie bolo aj v sobotu spočiatku proti.

Vynesenie vlajky festivalu
Pršať prestalo až po 12ej, takže sme si za ten čas okukli miesto konania, bar :) a prebúdzajúcich sa účinkujúcich a organizátorov. V rámci festivalu bol v programe o 12ej hodine výstup na Predné solisko, ale kôli dažďu sa to posunulo asi o hodinu neskôr. Ja s frajerkou sme išli inou trasou, takže festivalovú túru sme stretli až na Chate pod Soliskom. Kvôli nízkej účastí festivalujúcich bol kolektív tvorený niekoľkými účastníkmi, organizátormi a účinkujúcimi.

Aký bol výstup? Pre ľudí z okolia Tatier, asi nie veľmi náročný? No a dúfam, že po takej túre ste sa aj dobre najedli?

Výstup bol parádny. Cestou hore sa postupne vyjasnilo a skoro celú túru svietilo slnko a kráčali sme v tričku. Trvalo to celkom dlho, pribudli aj bundy z vakov a dole sme sa vrátili opäť do zamračeného počasia, okolo 17ej hodiny, kde už na vonkajšiom stagei hrala hudba, návštevníci sa zabávali jazdením s mini autičkami a rozvoniavali grilované klobásky. Po klobáske nasledovala čajovňa na doplnenie energie.

To znie ideálne:) Ja osobne som fanúšik takýchto kombinácii...Hej a v ponuke bol aj Bungee Jumping. Skočil si si?...

Bungee Jumping
Nie, Bungee bol len pre tých, ktorí mali zakúpený lístok aj so spaním, jedením atď. My sme mali len lístky na večernú party. Nemyslím si, že za víkend v tatrách s ubytovaním, jedlom, pitím vo VIP bare a Bungee Jumpingom spolu za 99€ je veľa, ale asi pre túto sumu bolo málo účastníkov s týmto lístkom a väčšina došla len na večerné parties za 5€.

Takže po skvelom jedle a poniektorí aj po adrenalínovom skoku, ste už pred sebou mali večernú párty s ozaj hustým line-upom a hneď na dvoch miestach. Dúfam, že si si poriadne zatancoval...

V poslednom čase nejak nelahodím rovným beatom a už sa neriadim heslom, že "minimum slova, maximum hudby" a tak som sa tešil hlavne na Foolka, kapelu Nové mapy a DJa zo Soundphreakers.

Organizatori pripravili 2 pódia Indoor stage a Outdoor stage. Bolo cítiť nejaké rozdiely? Nemyslím tým, len v rámci meniacej sa teploty:)

A ako to mylsíš? :)

Myslím atomsféru, hudbu, účinkujúcich, ľudí, celkovo... Je rozdiel baviť sa v podniku alebo von, kde je 10 stupňov...

Nové mapy
Áno, je to rozdiel. Vonku som bol vlastne len na Nové mapy, Foolka, po pivo, ked vo vnútri začali dávať plechovky a ráno na rozlúčkovú tancovačku. Nové mapy hrali okolo 22ej. Až na tú kosu, dobrý koncert. Túto alternatívnu kapelku som na našej scéne nejak prehliadal a tak som si ich chcel vypočuť. Dobrá naživo hraná elektronika s príjemným ženským hlasom vo väčšine piesní s breakovými rytmami. Ľudia len tak postávali a vlnili sa. Kapela o sebe hovorí, že najradšej majú sediace publikum, tak asi to bol koncert aj podľa ich predstáv :)

Foolk live
Foolka som naživo ešte tiež nepočul a veľmi príjemne ma prekvapil. Jeho live act bol pre mňa a určite pre aj pre mnohých (cca 30 ks človek) postávajúcich, príjemný zážitok. K hraniu používal laptop a nejaký sekvencer na ktorom mechanicky prepínal jednotlivé sample (zvuky). Vyzeralo to celé dosť efektne, pretože tá mašinka bola vrchnou časťou naklonená k publiku a bolo na nej krásne vidno, ako behajú jednotlivé sample znázornené čeveným štvorčekom-diodou. Kedy ich pustí, opakuje, zastaví a podobne. Nebola to žiadna veľká tancovačka, ale set bol vyskladaný z množstva experimentálnych a dubstepových zvukov. V niektorých častiach setu to Vančo na chvíľu rozbehol s drum and bassom a odznela aj časť skladby od starej slovenskej klasiky This is Kevin.

A čo Indoor stage?

Vo vnútri sa začalo hrať okolo 21ej dubstepom. Cestou k baru vo vnútornom stagei som parkrát checkol atmošku počas hrania Hilduš, ktorá začala drum and bassovú "nájt". Hrala liquid funkové tancovačky, ľudí na parkete tak priemerne. Po vypočutí live actoch na vonkajšiom stagei som sa presunul do čajovňe, napojiť nejakého vzpružovadla pred Soundphreakers. Podľa plánu, okolo 00:30 začal hrať chalan z tohto zoskúpenia. Set to bol ozaj rozmanitý a niekedy som mal ozaj zvláštny pocit, že kde tým smeruje :) Vytrsal som sa celkom dobre a najlepšie asi na nejakej piesni z ich produkcie. Zaujímavé na tom bolo to, že ked chcel na parket prilákať viac ľudí, tak pustil nejakú staršiu hitofku od Pendulum (niekoľko krát), ale keď pustil track z ich vlastnej produkcie, tak ľudia odchádzali :)) Toto ma ozaj pobavilo!?

Ešteže žijeme v dobe drum and bassovej, lebo keby na festivale v sobotu nebol Nu Dance stage, tak by bola celková účasť strašne nízka.

Okrem hudobného zážitku ste mali možnosť potesiť aj svoje oči, a to vo forme výstavy rôznych umelcov.. A určite aj vhodne padol taký "chillout" v čajovni. Takéto "doplnky" spríjemňujú každú akciu. Ako ťa naši mladí umelci zaujali??..

Čajovňa - výstava
Hmm..mne osobne vyhovuje, keď idem na akciu, na ktorej sú aj vychytávky ako táto výstava, ale nevyhľadávam to a ani neviem posúdiť nakoľko boli diela kvalitné. Bolo to dobre spravené, pretože výstava bola naištalovaná v priestoroch čajovňe, takže to vhodne doplnilo oddychovú atmosféru. Ja som v čajovni presedel pomerne veľa času a aj vypil pomerne veľa čaju, čo bolo aj kôli zime, ktorá mi bránila užívať si atmošku vonku.

Organizátori hovoria o pokračovaní projektu "Koncept Tatry". Aj odozva ľudí, ako sme už spomínali, bola veľmi pozitívna. V čom ty vidíš plusy a mínusy takých netradičných akcíí? Máš nejakú výziu do budúcna ako návšetvník a aj človek, ktorý už organizoval rôzne podujatia...?

Teší ma, že v tomto projekte chcú chalani pokračovať aj naďalej. Keď sa vychytajú muchy, tak takéto podujatie v budúcnosti môže mať úspech.

  • Plusy vidím v organizácií, pretože som nemal problém v podstate s ničím, jedlo bolo, pitie tiež, záchod, čajovňa, všetci účinkujúci prišli a vyzdvihnem prijateľskú atmošku, ktorá na festivale vládla.
  • Mínus bol podľa mňa otvorený vonkajší stage. Mal byť uzavretý a zvnútra vyhrievaný, pretože tancovať v takej kose sa nedá. Ďalší mínus, ktorý musím spomenúť je nízka účasť :( Neviem, čo tí ľudia ešte potrebujú, ked im nezalahodí ani akcoška s takým nabitým programom a známimi interprétmi.
  • A ešte jeden subjektívny mínus :) Nadránom ma kámoška vytiahla z teplej čajovne, tancovačkou sa rozlúčiť s festivalom vonku na stage. Asi piati DJi za pultom dávali ping pong, ľudia sa celkom bavili, ale tanec v zimnej bunde a minimal ma poslali naspäť dovnútra. Jasne, každý DJ hrá čo chce a jak mu ruky narástli, ale aká už môže byť nenormálna tancovačka pri minimálových zvukoch aka "tin tirin ti tin tirin ti"?

Dodo a Facet
Dodo a Facet

Na záver vyjadrenie organizátorov :

Koncept Tatry je žijúcim organizmom od počiatku myšlienky. Tak ako každý iný, myslím tým naozaj "iný" festival či projekt, tak aj tento prechádzal postupom času rôznymi zmenami od jeho prípravy až po samotnú myšlienku a formuláciu. V prvopočiatkoch to malo byť niečo ako tábor v prírode, založený na otázke ako spojiť mimoprúdových či mladých kvalitných hudobníkov, visual artists a umelcov, aby si možno aj takto našli cestu k sebe, zahrali si a spoločne "previazali" svoje umenia v jeden celok a tým podporili nielen toho druhého, ale samozrejme aj seba. Sme si istý, že je u nás pomerne veľa kvality na amatérskej úrovni, na úrovni ktorá si zaslúži väčšiu pozornosť. Takúto pozornosť docielime iba vzájomnou podporou ľudí z rôznych umeleckých oblastí. Lenže ako sa takýto ľudia nájdu?

Vytipovali sme si ich niekoľko a skúsili ich osloviť. Ako protihodnotu sme ponúkli plnohodnotný víkend v Tatrách s ubytovaním, jedlom, drinkami, lanovkou, bungee jumpingom a večernými parties, kde sa mal možnosť každý z nich predstaviť. Na naše prekvapenie to vzali všetci, čo sme naozaj nečakali! :) Postupne ešte pribúdali umelci, ktorí si svoje dielka vystavili v prostredí a atmosfére milej čajovne. Ďalšia bola možnosť pre prihlásených DJs zahrať si cez deň, popri grilovačke a varení guláša ;-) Sobotu spestril D'n'B NuDance stage aj miniZet autíčka, na ktorých sa "vyjazdili" mnohí - malí :)) i veľkí :))

To že všetko nevyšlo podľa predstáv je jasné. Muchy sme pochytali, ešte sa trasú pod lapačkou.. :) Vidieť všetkých tých ľudí vysmiatých, i keď trochu uzimených, je pocit, ktorý nás naplnil pozitívom a chuťou pokračovať.

Ideme ďalej aj vďaka partnerom, ľudom ktorí prišli na celý víkend, návštevníkom večerných parties, spoluhráčom z radu kamarátov a v neposlednom rade aj vďaka obci Štrba a Tanapu, bez ktorých by tu skutočne tak vysoko nešlo. Tak v marci sa vidíme opäť a na snehu...

Tatrám zdar! :)
LivePozitive

Fotky z Koncept Tatry 4.-6.9.2009, Štrbské Pleso

Autor: Wakro a (Z)

Zdroj: Drom.sk

Foto: Drom.sk

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

[+] Pridať komentár

Striessky Striessky, 01:57, 10.9.2009 (štvrtok) [14 rokov]

a zabudanie je fasa vec...

Ada z Plesnivca...klobuk dole (preco tu neni nejaka funkcia ze editovat povodny komentar?)

Striessky Striessky, 01:56, 10.9.2009 (štvrtok) [14 rokov]

ojhnat

Aby som bol presnejsi Jooza a Palu...oneeee

Striessky Striessky, 01:53, 10.9.2009 (štvrtok) [14 rokov]

tracillaaa

Mam veeelky respekt voci cloveku ktory toto cele vymyslel a dufam ze to bude pokracovat. Moja ucta patri vsetkym co to dali dokopy. Toto potrebujeme...

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch