Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

Multiplace network culture festival

Multiplace network culture festival

Apríl patrí sieťovej kultúre! Festival MULTIPLACE tento rok prepojí 9 miest na Slovensku, v Čechách a Polsku. 8. ročník festivalu MULTIPLACE sa uskutoční 14. až 18. apríla, bude sa konať v Bratislave, Brne, Krakove, Nitre, Prahe, Ústí nad Labem, Trnave, Žiline, Zlíne a na webe. Pre návštevníkov je pripravených množstvo experimentálnych zážitkov vo forme koncertov, projekcií, performance a párty.

Komentáre (2) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 07.04.2009 - 00:05

Tí odvážnejší sa budú môcť zapojiť do sieťových workshopov, či umeleckých inštalácií kreatívne využívajúcich nové technológie. Na svoje si prídu fanúšikovia počítačových hier a digitálneho umenia, ale aj tí, ktorí sa zaujímajú skôr o teóriu.

Multiplace je festival umenia a kultúry pripravovaný medzinárodnou sieťou organizátorov paralelne na rôznych miestach sveta. Je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku a patrí k hlavným prehliadkam mediálneho umenia v Strednej Európe. Prebieha každoročne na jar v galériách, kultúrnych centrách, kluboch, kaviarňach, či uliciach a bytoch. Mnohých akcií, ktoré sú naživo vysielané cez internet sa môže na diaľku zúčastniť každý; niektoré projekty dokonca prebiehajú len v prostredí internetu.

V uliciach Krakova sa uskutoční sieťový projekt pod vedením Mareka Choloniewskeho GPS Trans 10, v ktorom pôjde o mix zvukov a obrazov zaslaných z miest, zapojených do tohto ročníka Multiplace, ktorý vás pozývame sledovať na webstránke festivalu.
Markéta Cilečková pripravuje performance Vlaky rozhání mraky: nahrá a zmixuje zvuky, atmosféry a energie železničných staníc, vlakov a ciest, ktoré spájajú miesta konania festivalu Multiplace. Po štarte v Brne zahrá „svoju cestu“ v Bratislave a na Stanici Žilina-Záriečie.

V Prahe bude k vrcholom festivalu patriť oficiálne spustenie českej verzie licencie pre šírenie autorských diel na voľné použitie Creative Commons, spojené s teoretickými i praktickými ukážkami šírenia a kreatívneho zdieľania v oblasti autorských práv a panelovými diskusiami, ako i prezentáciou českého prekladu knihy Laurenca Lessiga: Free Culture na pôde Akadémie výtvarných umení.
Pod názvom Kanalizační ozvěny II bude prebiehať festivalový program v netradičných priestoroch bývalej čistiarne odpadových vôd v Bubenči, kde sa návštevníci budú môcť zapojiť do workshopov alebo pozrieť si vizuálno-akustické predstavenia.

Tradične silný program pripravuje Brno. Otvorenie festivalu bude patriť tanečnej hre Lenky Kočišovej a audiovizuálnym vystúpeniam (1A2V1, VJ Kolouch, Ink Flo, Anymade DJs), v ďalších dňoch bude nasledovať medzinárodná konferencia o mediálnom aktivizme, ktorá privíta teoretikov, filozofov a umelcov ako Keiko Sei (Japonsko), Martin Bricelj (Slovinsko), Maxigas (Maďarsko) a skupinu Rafani (Česká republika). Popritom budú v Brne prebiehať videoartové prezentácie a zvukové perfomance, či projekt Urban Reset venovaný interakciám videoprojekcie s verejným priestorom.

Do festivalu sa zapoja tiež Zlín a Ústí nad Labem s výberom projekcií a výstav, na ktorých budú participovať študenti Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne (Atelier reklamní fotografie Fakulty multimediálních komunikací) a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (Katedra interaktivnich médií).

Program v Bratislave otvorí v Dome umenia rozsiahla interaktívna výstava o prieniku umenia a počítačových hier Play Cultures, ktorá predstaví významné osobnosti svetového mediálneho umenia – AES + F, Jodi, a ďalších, s možnosťou diskutovať o umení, popkultúre či digitálnych hrách v A4 – nultom priestore. Tam sa tiež môžete stať súčasťou svetelno-vodnej inštalácie slovenského dizajnéra Jána Turza Čerička ZX. Účastníci workshopu dostanú možnosť predviesť sa na koncerte See the Sounds, ktorého súčasťou bude aj originálna meotarová projekcia pražského electro-ambient dua Něco v krabičkách. Na záver sa príďte zabaviť a s rozlúčiť s festivalom na Multiplese, špeciálnej retro computer game párty, kde vystúpi medzinárodný tím fanúšikov slávneho počítača ZX Spectrum AY Riders (UK, RU, PL, CZ) a vizuálna brnenská umelkyňa VJ Texa, ktorú sprevádza hudbou na herných konzolách dvojica Hugo a Hubero (CZ).

V Nitre prebieha experimentálna výstava Web-Site-Specific. V Trnavskej Galérii Jána Koniarka sa uskutoční prednáška Reflexy o poľskej animácii posledných dvoch desaťročí. Stanica Žilina-Záriečie pripravuje ateliér kolaboratívneho digitálneho kreslenia pre deti od 6 rokov.

Podrobný program festivalu Multiplace bude zverejnený na stránke www.multiplace.org

Multiplace network culture festival

14. - 18. 04. 2009
festival sieťovej kultúry / network culture festival

ORGANIZÁTORI:

SK_Bratislava:
13 kubikov, Multiplace, A4 – asociácia združení pre súčasnú kultúru, Artrakt Art, Cvernovka, Filmový klub 35 mm

CZ_Brno:
Anymade, Dům umění města Brna, Dům pánů z Kunštátu, Galerie Potraviny, Galerie Umakart, FaVU VUT, FF MU, Hucot, Kunštátska trojka, klub Fléda, Starý pivovar

PL_Krakow:
Academy of Music in Krakow

SK_Nitra:
Nitrianska galéria - Bunker

CZ_Praha:
Čistírna v Bubenči, DigiLab AVU, Národná knihovna ČR, NoD Roxy, Roguewaves inc., Share, Yo-Yo

SK_Trnava:
Galéria Jána Koniarka

CZ_Ústí nad Labem:
Ateliér interaktivních médií FUD UJEP

CZ_Zlín:
Galerie 12

SK_Žilina:
Stanica Žilina-Záriečie

PODPORA:

Ministerstvo kultúry SR, International Visegrad Fund, Iriducum Remedium, Město Praha, Národná knihovna ČR, Slovnaft a ďalší

MEDIÁLNI PARTNERI:
A2 kultúrni týdenník, freemusic.cz, Metropolis, Sme online, Rádio_FM, BKIS, Port.sk, revue, In-spire, Changenet, Artyčok tv, Flash Art, Kedykam, Kulturne, Twin City Journal, Rádio Tlis, Gregi.net, Kyberia, Zionmag a ďalší

Zdroj: www.multiplace.org

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

[+] Pridať komentár

cmato cmato, 21:51, 7.4.2009 (utorok) [15 rokov]

Kosice su kde?

Ako tradicne, takmer vsetko zaujimave Kosice zdaleka obchadza. Este ze su Europskym "hlavnym" mestom kultury...

Evelin Evelin, 09:41, 8.4.2009 (streda) [15 rokov]

Re: Kosice su kde?

kosice su v prdeli.pominule roky bol multiplace aj tam, tento rok sa to nema kde konat IC zrusene Kasarne taktiez je to muka.. co ti poviem a momentalna kosicka kultura hm.. :(
to skor este do Presova sa to mohlo presunut..:)
ale aby sme nezanevreli celu Kosicku kulturu teraz sa konaju : https://kosice.alliance.f…fffiche%20light.jpg
a na buduci tyzden sa tam chysta performance akcia ak budem vediet viac mozem informovat:)
no nic na multiplace inde:)
ale program stojí za to

Evelin Evelin, 09:28, 7.4.2009 (utorok) [15 rokov]

:)

fantasticke odporučam s velkou platnostou pre priaznivcov umenia , elektroniky, a kadejakých úletov

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch