Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

The Hacienda club & Factory Records

The Hacienda & Factory Records @ Manchester, UK

Fac 51 Haçienda, alebo jednoduchšie povedané Hacienda, bol názov nočného klubu v meste Manchester v Anglicku. Počas 80. a 90. rokov patrila k najlepším a najznámejším klubom na svete. Navštíviť ju, bolo niečo ako zúčastniť sa revolúcie. Hacienda, skutočná "katedrála" – miesto zrodenia rave culture, miesto, kde hudba predstavovala jedinečný životný štýl...

Komentáre (0) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 05.06.2008 - 05:00

Otvorili ju v roku 1982 a aj napriek značným finančným problémom fungovala až do 1997. Stála na rohu Whitworth Street West a Albion Street v centre mesta. Bola neodmysliteľnou súčasťou Factory Records. Dokonca dostala katalógové číslo FAC 51, ako jej oficiálny názov v zozname tohto labelu. Po jej otvorení chceli hrať v Haciende asi všetci známi umelci (Bowie, Queen i Rolling Stone). Hacienda však "hostila" vlastné kapely, ktoré zastrešoval Factory Records a tým dával príležitosť presadiť sa aj menej známym hudobným zoskupeniam. To sa mu vo veľkej miere oplatilo, pretože zisky z predaja albumov kapely New Order či Happy Monday, dlhodobo pokrývali obrovské náklady na prevádzku.

The Hacienda nightclub
The Hacienda nightclub

Hacienda bola koncipovaná Robom Grettonom. Klub riadil Antony H. Wilson( „hlava“ Factory Records) a kapela New Order.

The Hacienda nightclub
The Hacienda nightclub
Ben Kelly vniesol do jej útrob umelecký dych a postaral sa o perfektný dizajn.Do Haciendy sa vchádzalo oborovskými železnými dverami. Vnútorný priestor tvorili mohutné podporné ocelové stĺpy s čierno žltými pruhmi. Túto masívnu plochu ešte dotvárali kovové konšturkcie určené na upevneie svetiel. Horné poschodie pozostávalo so stageu, tanečnej časti, baru, šatne, časti pre cafeteriu a balkón s Dj booth. Spodná časť patrila coctail baru s názvom "The Gay Traitor" a ďalším dvom barom s "The Kim Philby" a "Hicks". Hacienda bola svojim moderným dizajnom veľmi známa a to len pridalo k jej popularite.

Začiatky jej bájnej histórie sú spojené aj s menom Madonna a jej vôbec prvého britského televízneho vystúpenia v roku 1984. Táto udalosť bola vysielaná na 4 kanály hudobného programu The Tube.

Rave culture

Peter Saville,Tony Wilson, Alan Erasmus
Peter Saville,Tony Wilson, Alan Erasmus
Keď videl Antony Wilson, v súťaži organizovanej Hacinendou, vystúpenie kapely Happy Mondey, chcel ich. Nebral ohľad na to, že skončili poslední. Ich hudba pôsobila viac tanečne, čo bolo veľmi nezvyklé (niečo medzi rockovou a tanečnou muzikou). Gitara mala svoj vlastný nezávislý (indy) zvuk. Pri ich prvom oficiálnom koncerte sa objavil na parkete Bez, ich tanečník a veľký milovník novo dostupnej drogy extázy. Dokázal ľudí vyburcovať a v Haciende sa začalo hýbať v rytmoch nového soundu "po novom". Naraz to všetko šlo, hudba, tanec, drogy, klub, mesto. Hacienda sa stala svätyňou a ľudia prestali tlieskať kapelám a dvíhali ruky v prehlušujúcich beatoch k Dj-ovi.. a to bolo skutočné zrodenie rave culture.... Manchaster sa stal stredom vesmíru – najlepšie drogy, oblečenie, ženy, hudba, kapely a samozrejme aj najlepší klub. Vytvoril sa tak nový fenomén "Madchester" (slovná hračka: "mad"=šialený + Manchester) scéna, ktorá spájala indie rock s prvkami elektronickej tanečnej hudby. Hacienda bola počas dlhých rokov skutočným centrom hudobného diania nielen v Manchestri ale i v celej Veľkej Británii.

V roku 1986 začal ako jeden z prvých klubov mimo Spojených štátov hrať house music s Djs ako Mike Pickering (of Quando Quango M People) a Little Martin (neskôr s Graeme Park) hosťovali skvelým "Nude night" v piatky. Tieto akcie boli veľmi legendárne a pomohli udržať Haciende reputáciu. Samozrejme zlepšili aj jej zlú finančú situáciu, ktorá bola spôsobená veľkými výdajmi na akcie organizované niekoľko nocí vtýždni.

The Hacienda nightclub
The Hacienda nightclub

Hoci bola Hacienda na svojom vrchole počas začiatkov rave éry, aj vďaka mnohými kvalitným akciám, stále mala finančné problémy. Táto situácia sa ešte zhoršila, keď bola extáza dostupná takmer všade. Ľudia prestali konzumovať alkohol. Hacienda utrácala peniaze za priestor, Dj-ov, soudsystém, ale skutočné peniaze zarábali iba dealeri. Tento "stav" bol natoľko kritický, že donútil majiteľov Haciendy zavrieť klub na krátke obdobie, začiatkom roku 1991.

V posledných rokoch jej fungovania sa opakovalo niekoľko incidentov s použitím zbraní. Neustále problémy mali aj medzi vzťahmi klubu, ochranky a polície. V tom čase v Manchastri zúrila „vojna drogových gangov“. Čoskor sa násilie prenieslo aj do Haciendy. Ľudia vstupovali do klubu so zbraňami, strielalo sa aj vo vnútri. Jediným riešením bolo, udržať si drogových dealerov pri tele prostredníctvom ochranky, ktorú tvorili samotní dealeri.
Nakoniec po pretrvávajúcich problémoch a veľkých dlhoch sa Hacienda zavrela navždy v lete 1997.

 

Factory Records

 

Antony Wilson začal v roku 1978 organizovať v manchesterskom klube Russel piatkové koncerty pod hlavičkou Factory. Neskôr sa spolu Alanom Erasmom rozhodli založiť vlastný label Factory Records, ktorého hlavným cieľom bolo podporovať miestne talenty....

Factory Records
Factory Records
Factory Records - označovaný ako britský nezávislý recrod label. Založil ho Anthony H. Wilson v roku 1978. Ako šéf tohto vydavateľstva podporoval množstvo inovatívnych lokálnych kapiel ako Joy Division, New Order, A Certain Ratio, The Durutti Column, Happy Mondays či The Stone Roses,..
Jeho inšpiráciou bol prvý koncert Sex Pistols. Jedným zo štyridsiatichdvoch účastníkov „punkového“ večera bol aj moderátor televízie Granada Antony H. Wilson. Tak založil hudobné vydavateľstvo, ktoré bolo absolútne slobodné a dávalo svojím kapelám maximálnu volnosť.

 

Antony mal svoj vlastný cit pre výber kapiel a aj pre spôsob akým ich prezentoval. Žiadna kapela neprežie smrť svojho speváka a keď sa s Joy Division stali New Order, nikto neveril, že môžu znova uspieť. „Nikdy nepočítam koľko stojí krása“ povedal Tony Wilson...A tak ich náklady na album dosiahli astronomické sumy. Ich singel Blue Monday sa stal najpredávanejší v tej dobe vôbec a zarobil "neskutočné" peniaze.
Factory Records tvorili veľmi kreatívny ľudia (najviac asi producent Martin Hannett a graphic designer Peter Saville), ktorí dali labelu a samozrejeme aj svojím umelcom osobitý zvuk a image. Tento team vytvoril unikátny katalógovy systém, ktorý nedával čísla len vydaným nahrávkam ale aj umeleckej práci a iným veciam. (Hacienda dostala pri svojom vzniku katalógové číslo Fac 51).

Factory Records catalogue
List of Factory Records recording artists


 

Hacienda FAC 51 Manchester

 

Factory Manchester


 

Súvisiace odkazy: Hacienda club, Factory Records, YouTube video
Preklad a spracovanie: Zichus & Marcus

 

Zdroj: wikipedia.com, DVD 24 houre part

Kluby a vydavateľstvá

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Zatiaľ bez komentára, buďte prvý!

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch