Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

Zaujímavosti - Spoločnosť Apple

Zaujímavosti - Spoločnosť Apple

Spoločnosť Apple bezpochyby medzi najlepších výrobcov spotrebnej elektroniky na svete. Vyznačuje sa nielen kvalitou spracovania a dlhou životnosťou ale aj genialnym imageom svojich produktov. Obrázok jablka s odhrýznutou časťou sa stal doslova kultovým. Kto však do neho "zahryzol"?

Komentáre (1) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 29.06.2010 - 09:45

Všetko sa začalo roku 1971 v Sillicon Valley v mestečku zvanom Cupertino v Kalifornii. Tu iba 16 ročný Steve Jobs stretáva  o päť rokov staršieho Steva Wozniaka. Obaja si rýchlo nachádzajú spoločný koníček – počítače. Práve zásluhou Jobsa, ktorý svojou zákazkou ktorú získal od miestneho predajcu počítačov, Wozniak skonštruoval prvý počítač z dielne Apple – APPLE I . Spolu s tretím kamarátom Ronaldom Waynom sa im túto požiadavaku podarilo splniť a  dononca sa im podarilo predať pozoruhodných 200 kusov.

APPLE I sa vynikal hneď niekoľkými zaujímavými prvkami. Používal TV obrazovku, čo v tej dobe bolo doslova raritou. Čo však bolo zaujimavejšie, dokázal ukladať údaje na magnetofónovú pásku vtedy neuveriteľnou rýchlosťou 1200 bitov za sekundu.

Apple I
Apple I

Aj napriek pozoruhodnému úspechu APPLE I sa spoločnosti nedarilo. Jobseovi banka nechcela poskytnúť pôžičku z dôvodu nedôvery Jobsenovej vízie vyrábať počítače pre obyčajných ľudí.

Finančné dôvody viedli aj k odchodu Ronalda Wayna zo spoločnosti, odpredaním svojho podielu za 800 USD. (Znie to dosť komicky keď si uvedomíme že spoločnosť APPLE má dnes tržnú hodnotu vyše 63 mld USD!!!). Do firmy sa však nezmazateľne zapísal hlavne navrhnutím prvého loga spoločnosti. Išlo o napodobizeň Issaka Newtona sediaceho pod visiacim jablkom. To bolo neskôr nahradené "dúhovým" až nakoniec monochromatickým nakusnutým jablkom.

Apple II
Apple II
V roku 1976 stretáva Jobs Mika Markullu, ktorý mu vypíše šek na 250 000 USD a dátum 1.apríl 1976 sa stáva dátumom oficiálneho vzniku Apple Computer Inc. Táto finačná injekcia mala za následok, že roku 1977 Steve Wozniak dokončil svoj druhý projekt – Apple II.

Apple II bol umiestnený v namieru vyrobenej plastovej skrinke spolu s klávesnicou a bol dodávaný aj s obrazovkou ako celok. Dokázal pracovať s grafickým rozhraním a neskôr dokonca aj s farbami. Jeho predaj začal 5.júna 1977 a Apple II stal sa prvým sériovo vyrabaným počítačom od Apple-u.

Začiatok 80-tých rokov neboli pre firmu vôbec priaznivé. Spoločnosť síce stále dobre predávala Apple II ale na krk im čoraz viac dýchalo IBM so svojim PC ktorý pracoval na operačnom systéme MS DOS (disc operation system) vyvinutý Microsoftom.

Firmu mal opäť dostať na výslnie model Apple III uvedený na trh v roku 1983. Ten sa však stal pre firmu úplným fiaskom.

Apple III
Apple III

S cenou 3500 USD nemohol konkurovať IBM, ktorý bol cenovo oveľa dostupnejší. Navyše Steve Jobs vyžadoval odstránenie hlučnosti demontážou ventilátora a tak sa stávalo že stroje doslova zhoreli. V jednej uživateľskej príručke sa dokonca píše, aby počítač zdvihli asi 8 cm nad podložku a nechali ho voľne padnúť - to malo uložiť jeden z čipov, ktorý sa pravidelne uvoľňoval.

Apple Lisa
Apple Lisa
Súbežne s projektom Apple III pracoval Jeff Raskin spolu s Billom Atkinsonom na počítači využívajucom GUI rozhranie, myš a objektovo-orientované programovanie. Jobs po návšteve Xeroxu získal presvedčenie že budúcnosť patrí počítačom využivajúcim grafické rozhranie a v januári 1983 uvádza na trh nový počítač pod menom Apple LISA (Local Integrated Software Architecture). Napriek jeho nadčasovosti v podobe využívania myše a grafického prostredia, LISA strácala na atraktivite vďaka vyskokej cene, ktorá činila 9 995 USD, a tým nemohla konkurovať lacnejšiemu IBM.

Ešte v roku 1982, rok pred uvedením Apple-u LISA na trh sa Jobs odpája od projektu a začína pracovať na svojom projekte s názvom Macintosh.

Macintosh I
Macintosh I

Macintosh sa mal stať skutočne osobným počítačom dodávaným v jednej krabici so všetkým, čo k počítaču patrilo. Podarilo sa, a v roku 1984 sa objavuje na trhu prvý Mac (skratka Macintosh), spolu s grandióznou reklamou vychádzajucou z Orwelovho románu 1984, vyhlasujúcou: "24. januára Apple uvedie Macintosh. A uvidíte, prečo 1984 nebude ako 1984."

Reklamu režíroval samotný Ridley Scott (American Gangster, Votrelec, Blade Runner...) a na vynimočnosti jej naberal aj fakt, že bola vysielana iba raz a to cez prestávku SUPERBOWLU.

Hneď po uvedení na trh sa rozhodol Jobs polať niekoľko Macov Gatesovi, aby jeho firma vytvorila programové vybavenie. Tak nie je záhadou že sa s príchodom internetu na obrazovkách Macov objavuje Internet Explorer. Mimochodom Apple.com je 64 zaregistrovanou doménov vo svete internetu. Stalo sa tak 19.febrruára 1987.

Po úspechu Macintosha však napriek nezhodam Jobsa s novým riaditeľom spoločnosti Johnom Scullym opúšta Jobs firmu Apple a zakladá spoločnosť s názvom NeXT.

Roky 1989 – 1991 boli pre firmu známe aj ako "Zlatá éra Macintosha". V roku 1989 sa totižto firme  podarilo vytvoriť menej úspešný Macintosh Portable, ktorý bol však nasledovaný mimoriadne úspešným Powerbookom z roku 1991. Táto éra však netrvala dlho a spoločnosť musela čoraz viac bojovať s konkurenčnými Atari, Amiga, ale najmä s IBM.

Roku 1994 vytvorila spoločnosť prvý Power Macintosh s procesorom PowerPC na báze RISC.

Procesory PowerPC sa používali až dodnes, ikeď sú nahradzované procesormi Intel.

Spolu s počítačmi sa firma pokúšala na začiatku 90-tých rokov výrabať aj osobných digitálnych asistentov (PDA). Apple Newton nebol úspešný, stal sa však predchodcom úspešných PocketPC či Palm-u.

Rok 1997 mal pre firmu obzvlášť veľký význam. Ich počítače bežali na starom operačnom systéme OS 9 a tak sa firma rozhodla osloviť práve firmu NeXT patriaca nikomu inému ako Steve-ovi Jobsovi.

Ich firma vytvorila operačný systém na báze Unixu zvaný NeXTstep ktorý Apple kupuje a vzniká tak Mac OS X. Ešte v tom roku Steve Jobs zasadá do riaditeľského kresa spoločnosti, ktorú sám zakladal.

S ním prišli pre firmu dôležité udalosti, ako napríklad vydanie iMac-u ktorého sa predalo cez milión kusov ročne.

Mac OS X
Mac OS X

Na záver pár stručných faktov.

V roku 2003 firma Apple expandovala mimo územia USA, najprv do Japonska a neskôr Európy.

V roku 2005 Jobs ohlásil že firma bude montovať do svojich počítačov procesory Intel a potvrdil tým mýty o tom, že Mac OS X 10.5 LEOPARD bol tajne vyvíjaný aj pre platformu Intel, nie len pre PowerPC.

V roku 2006 Apple predstavu svoj prvý MacBook PRO ktorý nahradil doterajšie Powerbooky.

Macbook Pro (2008)
Macbook Pro (2008)

V roku 2007 Apple predviedlo iPhone a iPod touch ktoré zaznamenali obrovský úspech a nastolili nové trendy vo svete mobilných telefónov a prenosných audioprehrávačov.

V roku 2008 Apple predstavuje MacBook Air – najtenší notebook na svete

V roku 2010 Apple predstavuje iPAD, prenosný počítač s dotykovou obrazovkou na báze iPodu ale s operačným systémom Mac OS X.

26.júna 2010 Apple začína s predajom nového iPodu s označením 4G.

iPhone vs. iPad
iPhone vs. iPad

Autor: Tomáš Nemtušiak (drom.sk)

Zdroj: Wikipedia, Nay Style, The Pirates Of Sillicon Valley

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

[+] Pridať komentár

marcus marcus, 10:10, 29.6.2010 (utorok) [13 rokov]

super

Skvelé informácie, Aj keď o Apple spoločnosti viem dosť, niečo naviac sa hodí.
No zaujímavé by bolo vedieť aj niečo o microsofte, a o fámach ohľadom krádeži nápadov od Apple či od ruských vedcov...

nemethy nemethy, 17:05, 29.6.2010 (utorok) [13 rokov]

Re: super

som rad ze moj clanok sa paci :)...neskor urcite spracujem aj nieco o Microsofte

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch