Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Články - DROM Spravodaj

I AM THE MUSIC, I AM THE FEEL #6 – Dj Pete

Sľubovaný a veľmi sympatický rozhovor s ďalším DJ-om, ktorý vystúpi už túto v sobotu v popradskom Zanzibare. A prikladáme aj niečo naviac.. Jeah! Pete rules ;o)

Komentáre (0) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 11.04.2006 - 14:20

Čaves Peťo. Pod Tatrami máme konečne jarnú náladu aj my. Mávaš „jarnú únavu“? 

Čau Pablo. No keďže je teraz 22:00 a ja som iba pred chvíľou prišiel z prace, tak cítim dosť veľkú únavu ;o)

Pôvodom si z Trnavy. Zámerne som pri prechádzajúcej otázke naznačil Tatry, keďže už niečo vyše rok a pol ich vídavaš priamo z okna. Aký bol dôvod k zmene Tvojho pôsobiska?

No z okna vidím hlavne príjemnú riečku Poprad s kačkami, ale Tatry mam naozaj na skok. Od októbra 2004 som popradčan a vyzerá to tak, že ešte nejakých dobrých par rokov nim aj zostanem. To vieš, práca...
 
dj peteAko DJ si začínal pred 8 rokmi doma v Trnave. Nasledujúce roky Ti iste priniesli mnoho zážitkov a skúseností v polohe organizátora ako aj hosťa v mnohých kluboch a parties. Ako vnímaš terajšiu situáciu oproti minulosti ako DJ, návštevník, pozorovateľ?

Prvý krýt som bol na elektronickej muzike keď som mal 14 a teraz mam dva krát toľko. Zmenilo sa za ten čas všetko a zároveň nič. Hudba je iná, ale ma tie iste účinky, ľudia v nej stále hľadajú to isté. Všetko je to totiž o ľuďoch. Slovensko zažilo silnú generáciu, ktorá bola na vrchole v strede a na konci 90tych rokov, čo boli pre mňa ako návštevníka akcii najlepšie roky plne nadšenia z novej kultúry a hudby. Ako DJ som si užil začiatok milénia dosýtosti, keď som za par rokov precestoval cele Slovensko aj Cechy. Boli to super časy, keď bolo úplne normálne, ak sa mladý revízor vo vlaku pristavil pri vás s otázkou, že čo mam v tom kufri a o par hodín na to to roztáčal na parkete v cudzom meste ;o) V súčasnosti sa z tanečnej hudby stal vo vela ohladoch main stream (aj ked teraz je to skor hip-hop) a akcii je vcelku dosť, hudobne kvalitných však iba niekoľko. Na Slovensku sú veľke regionálne rozdiely, ktoré kopíruje aj úroveň akcii. Našťastie sa v každom regióne nájdu ľudia, ktorí urobia maximum pre to, aby si aspoň raz za čas mohli miestni poriadne užiť tanca, že Pablo? ;o)

Myslíš, že je dnešný návštevník klubu kvalitnejší, ako ten pre 8 – 11 rokmi? V čom je iný?

Ako som už povedal, ľudia podľa mňa hľadajú v tanečnej muzike stále to isté. Čo sa zmenilo dosť podstatne je zlozenie návštevníkov, ktoré dnes zahŕňa bohužiaľ aj ľudí, pre ktorých je hudba to posledne kvôli čomu na akciu idú, špecifická je hlavne Bratislava. Ja to ale vidím pozitívne a dúfam, že nám medzi návštevníkmi vyrastajú budúci DJs a organizátori.

Začínal si technom. Sleduješ ho ešte? Ako je iný pojem „techno“ oproti minulosti podľa Teba?

Klasické techno sledujem len minimálne, myslím že už nie je ani moc čo sledovať. Slovensko bolo a čiastočne ešte aj je trocha špecifické, čo sa týka techna (vivat U-Club ;o) ). Techno si však každý nájde kde chce – minimal, electro clash, tech hauz.

Vyhovuje popradské publikum? Možno si niekto pamätá tvoje 1. hranie v Poprade pred 5 rokmi v Elektrárni. Ako naň spomínaš?

Hral som s Nikou 77, Residentom a bolo to technisko ako sa patri. Publikum bolo super a pamätám si príjemný improvizovaná bar ;o) Celkovo sú tu vďační, ešte akciami nepresýtení ľudia, ktorí sa vedia naozaj zabaviť a to je dobre. Len by ich mohlo viac chodiť...

V sobotu v Poprade zahrajú aj chalani z Benepopu. Oboch poznáš už roky. Benco je dokonca pôvodom z Trnavy rovnako ako Ty. Prezraď na nich nejakú pikošku, spoločný zážitok z hrania, etc.. ;o)

Benka poznám strašne dlho a bol to prvý DJ, ktorého som zavolal na moju prvú akciu Technotika do trnavskej Archy v 1999. Vtedy prevažne techno DJ, dnes prevažne hauz DJ. Poznávacie znamenie – pri hraní vrti zadkom ;o) A Miso je pankáč, ktorá na Pohode s jednou slečnou pretancoval set Carla Craiga hore na stole za nim a bol to tuším valčík ;o)

Čo budeme v sobotu počuť od Teba?

No to podľa toho kedy budem hrať, ale každopádne hlavne prudko tanečnú muziku.

Ďakujem za rozhovor. Niečo na záver?

Celému Dromu a hlavne Facetkovi želám, nech vás to čo najdlhšie baví, robíte to viac než dobre. Sija v Zanzibare.

(interview by cernoknaznik)

*  *  *

dj pete








































*  *  *


Short CV profil – Pete (TT/PP):


Ani presne neviem ako to celé začalo, ale bolo to asi takto:

Keď som si po niekoľkoročnom zisťovaní čo lahodí môjmu uchu náhodou niekedy v 1994 naladil rádio Nitra, dávno som už vedel že je to elektronická hudba. Relácia sa volala CLUB MUSIC a hlas moderátora patril LEGImu. Na celý ďalší rok som sa stal jeho otrokom a do môjho archívu pribudli nahrávky umelcov tej (ale i súčasnej) doby ako Underworld, Leftfield, Grid, Sabres Of Paradise, David Holmes, Justin Robertson, labelov Limbo, Zoom a mnohých iných.
dj peteV januári 1995 nadobudla táto hudba konečne aj hmotný, klubový rozmer s mojou návštevou prestavanej diery v bratislavskej hradnej skale. Chalani tam vtedy miešali čierne kotúče a ja nohy na parkete. Rád by som zdôraznil, že spolu so mnou nohy miešali aj mnohí neskôr (teda teraz) známi DJs. V U-CLUBe som na obidvoch stranách djského pultu vydržal celých 9 rokov až do jeho poslednej akcie.
V tej dobe LEGIho na rádiu Nitra nahradili DALO a TIBOR s kultovým CRYSTAL HOUSOM na Ragtime. Všetci uvedení ma tiež tešili svojou vysokokvalitnou žurnalistickou tvorbou a osvetou v plátku DISCOBOX, ktorého archív ma v nostalgickej chvíli vždy poteší.
Prišiel rok 1998 a s ním prvé djské pokusy v trnavskom Káčku. Začiatkom 1999 nás spolu s ERIKom zavial vietor do trnavského klubu ARCHA, kde počas našej ročnej rezidentúry spolu s OSWALDOM zažila Trnava asi najlepšie klubové obdobie. Zistil som, že najviac ma baví hrať tvorbu pánov ako sú Mills, Regis, Surgeon, Ruskin a pod. K hraniu pribudol promotion a moje prvé akcie TECHNOTIKA, ktoré takisto ako Účko mňa, vychovali ďalších nadšencov v Trnave.
Nasledovalo niekoľkoročné cestovanie po mnohých kútoch a kluboch Slovenska aj Čiech, zdokonaľovanie a cibrenie hudobného vkusu. Ukážkovo vtedy fungovala spolupráca klubov v rôznych regiónoch a vytvorilo sa to, čomu sa hovorí KLUBOVÁ SCÉNA
V 2000 vznikla prvá a posledná trnavská bookingová agentúra SWITCH. K zakladajúcim členom PETE, ERIK, CHUCKY, ANDICO a LIXX sa neskôr pridal aj SHAAMAN, pričom Lixx neskôr presedlal na lámané beaty. Éra SWITCHu pamätá mnohé akcie v trnavských ARCHA, CALIPSO, HELL, 3ROOMS, ZANZIBAR, ARGENTINA, na ktorých si zahrali napr. Slobodan, Daho, Igor Pataky, Mike Vynil, Dalo a celá SK špička. Postupne v tomto období začal nad techno PETEom prevládať housový PETING a bolo jasné že, aby nenastal koniec, musí prísť zmena.
Tá prišla koncom roka 2003, kedy sa z techna stal stagnujúci  deduško a výrok: „všetko nové techno je shit resp. to už tu bolo“ nemal ďaleko od pravdy. To čo ma nakoniec zlomilo a zachránilo ako dja bolo skvelé eklektické new-wave vystúpenie dua Tiefschwarz v Barcelone. Radikálna inventúra v djskom kufri znamenala prírastok novej i starej hudby a posun k pestrému poňatiu setov. Pribudli spomínaní Tiefschwarz, Chicken Lips, Poker Flat, Steve Bug, Black Strobe a iní. V súčasnosti mám rád keď sa ľudia na parkete a hlavne ja pri mojom hraní bavíme. Preto v setoch rád pomiešam všetko to, čo ma po celé roky oslovovalo od klasík Grid, Tessier Ashpool, Leftfield cez epických Carl Craiga, Jori Hullkonena až po novú krv v podobe new-wave alebo breakbeat. Monotónnosť ma už proste nebaví, asi starnem ;o)


*  *  *

15.04.2006
I AM THE MUSIC, I AM THE FEEL #6
Zanzibar, Poprad


djs:
Benco & Poprednny (BenePop, Standa, StudioBratislava, Ba
Pete (Switch, Pp
Palko Facetku (Drom.sk, Pp

21.00 start, 90 SK entry

;o)

i am the music, i am the feel 6

TOP - neprehliadnite!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Zatiaľ bez komentára, buďte prvý!

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch