Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

Jamiroquai na Szigete 2008

Jamiroquai : Sziget 2008

Kto sleduje správy okolo formácie Jamiroquai iste vie, že najbližšie ich možno vidieť na tohtoročnom festivale Sziget 2008. Už 14. augusta sa o 21.30 predstaví na hlavnom pódiu, kde ako jeden z najznámejších headlinerov pritiahne určite masy ľudí, a to nielen z radov fanúšikov.

Komentáre (0) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 23.07.2008 - 00:01

Jamiroquai na MTV Awards
Jamiroquai na MTV Awards
Hoci sa
Jay Kay počas celej svojej kariéry snaží vystupovať ako súčasť skupiny, médiá ho takmer vždy vyzdvihujú nad ostatných členov. Postupom času sa jeho osoba stala pre mnohých synonymom celej formácie Jamiroquai. Samotný názov skupiny je mix 'Jam', ktoré si Jay požičal zo slova jamsession, a 'Iroquais', požičané z mena severo-indiánskeho kmeňa. Členovia sa rokmi menili, a jediný kto je s Jay-om v skupine doteraz je Derick McKenzie. Okrem ich dvoch, tvorí momentálnu zostavu perkucionista Sola Akingbola, gitarista Rob Harris, hráč na klávesy Matt Johnson a bassgitarista Paul Turner.

Takmer 16 rokov je dlhá doba na to, aby bol niekto na vrchole. V hudbe je to skoro nemožné. Veľa umelcov začína ako ďalšia 'nová hviezda', no iba zopár si zachová odstup a dokáže sa udržať, aby si vyslúžila status skutočnej medzinárodnej ikony. Z prednej línie revolúcie acid jazzu zo začiatku 90. rokov sa skupina Jamiroquai dostala medzi popredných muzikantov svojej generácie. Zo squotu v Ealing-u (Západný Londýn), sa Jay Kay svojou húževnatosťou prepracoval až ku garáži plnej ferrari.

Špeciálny koncert na palube lietadla
Špeciálny koncert na palube lietadla

Po vyše 160 týždňoch v UK singlovom rebríčku, viac ako 250 týždňoch v rebríčku albumov, 20 miliónov predaných albumoch a 5 mamutích svetových turné – kde hrali pre viac ako 5 miliónov ľudí v 38 krajinách – nikto nepoprie, že leader skupiny Jamiroquai, to zvládol. Okrem toho, má 6 multi-platinových platní, 5 ocenení MTV, 2 Grammy – a to spomíname len tie najdôležitejšie. V prípade, že by mal niekto nejaké pochybnosti, vyšiel album High Times – The Singles 1992 – 2006. Je to kolekcia singlov, ktorá mapuje jeho dovtedajšiu 14 ročnú cestu, neodolateľný groove a jeho jedinečný, nezabudnuteľný sound. Píše sa rok 2008 a správy o novom albume sú už potvrdené. Ako sám Jay oznámil: "Jeho pracovný názov je Cillit Bang and the Sea Dragon." Všetkým je jasné, že hudobný svet i fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Jamiroquai v ich začiatkoch
Jamiroquai v ich začiatkoch
Všetko to začalo v Ealing-u v roku 1992. Hneď ako bol vydaný singel When you Gonna Learn na Acid Jazz labely, kariéra i hnutie sa zrodilo. Klasický jazz-funk so sladkým groove, zvukmi didgeridoo, so sláčikovým orchestrom a politickým podtónom v texte - s tým všetkým Jay Kay predbehol svoju dobu o jednu dekádu. Zachránil raritný Groove zo zapadákova, a celému svetu sa predstavil so svojou originálnou pokrývkou hlavy a unikátnym spôsobom tancovania.

Emergency On The Planet EarthEfekt sa dostavil okamžite. Pokrokový bol hlavne odkaz 'zachráňte planétu'. Spievať v 1993-om o problémoch ekológie, konci ilegálnych vojnových konfliktov, či zrušení dlhu krajín tretieho sveta – tým si koledoval o výsmech. Dnes je za to rytierom. Vďaka fanúšikom sa singel Too Young to Die, ktorý sa mimochodom stal skoro protivojnovou hymnou, dostal do prvej desiatky hitov. To pomohlo i albumu The Emergency on the Planet Earth, aby skončil v rebríčku ako number one a stal sa najlepšie predávaným debutovým albumom.

The Return Of The Space CowboyRok na to si Jamiroquai upevnili svoju pozíciu druhým albumom The Return of the Space Cowboy. Tu už bolo cítiť frustráciu nad drogami, pochmúrnejší tón a jeho negatívny postoj k mestskému životu – čím sa Jamiroquai stal tvárou Britskej Urban scény. Do dnešných dní je singel Space Cowboy najhranejším trackom rádia Kiss FM, čo hovorí samo za seba.

Travelling Without MovingTretím albumom, v roku 1997 Travelling Without Moving, sa Jamiroquai dostal na vrchol i k masám. Jayova oddanosť ku svojim šikovným groove-om, spolu so schopnosťami znalého textára a citlivosťou pre pop hudbu, to všetko vytvorilo skvelú kombináciu pre zloženie hitov ako High Times alebo All Right. Rovnako aj singel Cosmic Girl s intergalaktickým boogie mu pomohol na globálnu scénu. Vďaka logickým dance-ovým kreáciám a pohybujúcim sa gaučom vo videoklipe Virtual Insanity, spolu s neodolateľne chytľavým varovaním proti genetickému inžinierstvu, si tento singel získal pozornosť – 5 MTV ocenení, ocenenia Grammy a Ivor Novello, a predalo sa viac ako milión albumov v Amerike.

SynkronizedOd vtedy je Jamiroquai stálym pojmom v rebríčkoch hitov i hlavných hudobných správach. Loď Jamiroquai "bola postavená zo solídnych dosiek dubu a nie lacných sklenených vlákien a to je hlavný dôvod, prečo je ešte stále na vodách", slová samotného Jay-a. Aj album Synkronized, ktorýA Funk Odyssey vyšiel v roku 1998 to potvrdzuje. Je to ich najsilnejší, zaplnený takými hitmi ako Canned Heat a number 1 v Británii Deeper Underground. O tri roky neskôr vydali Funk Odyssey, kde bola i klubová klasika Little L. Počas celej ich dovtedajšej kariéry, je to práve Funk Odyssey, ktorý je považovaný za ichDynamite druhý najpredávanejší album, a to hlavne vďaka hitom ako Corner Of The Earth, či Love Foolosophy. Rok 2005 bol pre Jamiroquai rokom úspešného návratu s albumom Dynamite, ktorým si vyslúžil najlepšie kritiky i druhú Grammy nomináciu pre singel Feels Just Like It Should.

Jamiroquai Live
Jamiroquai Live
Napriek tomu, že Kay počas polovice svojej kariéry otvorene odmietal vydanie albumu typu The Best Of, v roku 2006 padlo rozhodnutie vydať High Times – Singles 1992 – 2006. Nemal to byť iba album, ktorým by sa pripomenul hudobnému svetu, ale i posledný album vydaný na Sony BMG. Obsahuje prierez ich tvorby, plus dva nové tracky Radio a teraz už notoricky známe Runaway. "Páči sa mi pocit akoby konca. Uzatvoril som istú kapitolu svojej kariéry a som pripravený začať novú. Už máme zostavené tracky a sú úplné iné. Je to napínavé. Vydať greatest hits dáva zmysel, teraz je ten správny čas, som pripravený na novú fázu."(Jay Kay)

Neraz už odvtedy kolovali fámy, že kapela Jamiroquai sa rozpadá a nové albumy už nebudú. No prišiel rok 2008 a Jay-ove slová o nových trackoch, spolu so správami o novom album sú už potvrdené, čím je jasné že zoskupenie Jamiroquai sa na odpočinok ešte nechystá.

Discography


Jamiroquai Live - Alright (Rock in Rio 2008)

Jamiroquai - Live at London


 

Kompletný line-up Sziget 2008

Súvisiace odkazy: Jamiroquai.com, Wikipedia, Myspace, Sziget 2008

Preklad a spracovanie: zzvlnka

Zdroj: jamiroquai.com, women.timesonlin

Foto: flickr.com

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Zatiaľ bez komentára, buďte prvý!

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch