Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

Konope v Kope - druhá časť "Zelený štvrtok 17.6.2010"

Konope v Kope - druhá časť "Zelený štvrtok 17.6.2010"

Akcia pod názvom Zelený štvrtok priniesla v histórií Slovenska prelomovú defenestráciu strachu mladých duší zo systémového zriadenia. Po prvýkrát sa konala verejná akcia zameraná na vyslovenie nevôle prispôsobiť sa zákonom, ktoré si spoločnosť vytvorila, aby potlačila vplyv marihuany. Jej sila je magická a jej využitie je pestrejšie než využitie hociktorého iného prírodného a voľne rastúceho materiálu.

Komentáre (1) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 30.06.2010 - 10:30

Ako konopná droga sa využíva od pradávna a na našom území sa pestovala storočia bez väčších komplikácii. Zadefinovanie konopných drog do skupiny spolu s chemickými drogami uvalilo na túto rastlinu ťažkú karmu zavrhnutia a jej následného spätného oživenia.

Na Slovensko sa postupne dostal zákaz pestovania konope a momentálne sa deje prerod späť . Hlavne mladá generácia a duchom mladí otvorení ľudia marihuanu poznajú veľmi dobre a keďže jej užívanie spôsobuje neadekvátne problémy ďalekosiahlych rozmerov, rozhodli sa nadšenci zorganizovať pre verejnosť akciu Zelený štvrtok.

Zelený štrvrtok 2010
Zelený štrvrtok 2010

Samotný krok, že sa mohla akcia konať, svedčí o relatívnej liberalizácií systému, čo sa v demokracii vníma celkom normálne. No netreba opomenúť, kde sa Slovensko ešte pred tými 20 rokmi nachádzalo.
Politika s touto akciou priamo súvisí, keďže sa na stretnutí zúčastnil aj jeden z členov SaS (viac nižšie).

Táto strana viac-menej postavila svoju kampaň na mladých ľuďoch a dá sa povedať aj na ich vôli fajčiť. SaS je v parlamente, no už marihuanu vyškrtla zo zoznamu, keďže podľa slov pána Sulíka, nie je možné dostať všetky body strany do vládneho vyhlásenia celej koalície. Čo samozrejme chápeme. No  mnohí to vnímajú ako podvod, či zneužitie, čo sa dá pochopiť takisto.
Na slovo jedného človeka sa nedá spoľahnúť, ale vôľa celej masy je silným tlakom na spoločnosť aj jej subsystémy.

Prinášame Vám rozhovor s organizátormi Zeleného štvrtku, ktorí vyzývajú napriek sklamaniu z Sas, hlavne k otvorenosti a k životu bez strachu.
Za všetkých zúčastnených im chcem poďakovať za ich snahu a vôľu, za organizáciu a vyzvanie k verejnej občianskej aktivizácií!

Ako, kedy  a prečo ste sa rozhodli takúto akciu zorganizovať?

Zuzka: Tento event nás 4 (inteligentných mladých ľudí študujúcich na VŠ :) napadol jedného dňa, v nedeľu 7.3.2010 v nemenovanom bratislavskom klube, kedy sme si chceli zapáliť jointa, ale nikto nemal odvahu a všelijak sa ošívali, ale vedeli sme všetci, že to nie je v poriadku. Joint bol nakoniec odpálený, a s tým aj odpálená akcia. Dátum 17.6. padol zvoleja, a pri zistení, že tento deň pripadá na štvrtok, vznikol jednoznačný názov Zelený štvrtok. Tak isto jednoducho vzniklo aj miesto konania Mierko (bongo na mierku :) pred prezidentským palácom a aj heslo Nechceme sa báť! Odvtedy už nikto nerozmýšľal, že by sme na tento skvelý nápad zanevreli a nechytili sa tohto úžasného impulzu. Začali sme naplno organizovať, ďalšie nápady od ľudí sa valili, chrlili, a podpora od ľudí,  ktorých každým dňom pribúdalo na stovky a pribúda nás ženú dopredu. Šírime dobrú vec!

Zelený štrvrtok 2010
Zelený štrvrtok 2010

Aký je cieľ takéhoto stretnutia?

Zuzka: Upozorniť. Osveta. Ukázať sa svetu, Slovensku, že áno sme tu mladí krásni ľudia, ktorí sa neboja poukázať na to že súčasný stav je neúnosný, uberá nám slobodnú voľbu.

Silvia: Cieľ stretnutia bolo poukázať na to, že represia nefunguje. Od roku 1994 kedy bola v SR znovu zavedená trestnosť držby drog, počet užívateľov stúpa. Nepovažujem kriminalizáciu užívateľov ani za úspešný "prevenčný program" o čom svedčí aj fakt, že približne 30% mladých ľudí v SR má dnes skúsenosti s marihuanou. Argument, že dekriminalizáciou sa zvýši počet užívateľov neobstojí, v Holandsku kde je marihuana legálne dostupná dospelým nad 18 rokov je skoro rovnaký počet užívateľov marihuany ako v SR, kde je nelegálna.

Splnil Zelný štvrtok vaše očakávania?

Zuzka: Určite! Začínalo sa to snom, ten sa splnil a teraz máme reálnu akciu za sebou a na tom môžzme stavať. Neverím, že politici a vláda pre nás niečo spravia, dôkazom je,že strana SaS presadzovala dekriminalizáciu ako jeden z hlavných bodov programu a veľmi rýchlo na ňu zabudla, keďže sa neobjavila v programe vlády. Zabudli však, že veľké  percento mladých ľudí  ich volilo hlavne kvôli dekriminalizácii a slobode ktorú tak sľubovali.
Musíme konať my, organizovať ďalšie a ďalšie akcie, informovať ľudí, robiť jednoducho osvetu. Vymytiť marihuanu zo spoločnosti ako niečo čo by tam nemalo patriť, veď je to predsa len rastlinka a ta na zem patri, o oddelenosti človeka s prírodou nejdem písať, to je nadlho...
Takže jednoznačne sa sústredíme na ďalšie nápady, projekty ako premietania filmov a diskusie. Demonštrácia 17.6. bola len začiatkom.
Úspech bol aj duch v akom sa pochod viedol, bol kľudný a mierový. Výkriky – „Nechceme násilie!“ a „Nechceme sa báť!“ hovoria sami o sebe. Tí ľudia vedeli presne, čo robia, nebolo to z nejakej pochabosti ale z vedomia, že vieme za čo bojujeme. Za slobodu!
Takže žiadne sklamania, mohli sme byť sklamaní, že miesto 5000 ľudí prišlo 500, že nám veľmi veľa vecí ukradli, ale tá atmosféra, v akom sa celá akcia viedla, bola tak úžasná, že nie je dôvod byť sklamaný! Už predtým sme si uvedomovali, že to je beh na dlhé trate a my sa na to tešíme :).

Prečo ste sa rozhodli pozvať práve tých konkrétnych ľudí (Rick Simson, František Pisárik, Pavol Matlovič) ako program Zeleného štvrtku?

Rick Simson z Kanady vyrábal liečivá z marihuany v Kanade a dával ich ľuťom, ktorých stav bol podľa klasickej medicíny neliečiteľný. Mali poslednú možnosť a marihuana nepredstavovala riziko. Už sa nemohlo nič zhoršiť a ono to fungovalo. Ľudia sa začali liečiť marihuanou, teda výťažkom rozpusteným v 100% alkohole alebo oleji (Rick presne popisuje výrobu, THC sa rozpúšťa v tukoch a alkohole- tento liek nazval Fénixove slzy), nie je mu prečo neveriť, keď poznáme toľko prípadov ľudí, ktorí sa liečia marihuanou a ich výsledky sú veľmi pozitívne až zázračné. Škoda, že títo ľudia sa boja vyjsť s pravdou von, boja sa, že ich za to budú trestne stíhať. Súčasný stav spoločnosti je veľmi zablokovaný. Rick momentálne žije v Čechách, pretože v Kanade je trestne stíhaný, verí, že Česko môže byť jednou z prvých krajín, kde sa tento liek v plnej miere presadí! My dúfame, že Slovensko prizná, že to tak skutočne je a odhodí český komplex a začne viac myslieť, práve pozývaním takýchto ľudí sa môžu dostať ľudia k informáciám a začať myslieť. Určite to nebolo posledný krát, čo bol Rick v SR, plánujeme ďalšie prednášky s ním o liečivej marihuane.

Zelený štrvrtok 2010
Zelený štrvrtok 2010

František Pisárik z ČR je zástupcom občianskeho združenia ENCOD, ktoré hlása, že represia drog nemá význam, je kontraproduktívna. Koľko súdov a zbytčných obštrukcii len za to, že človek sa slobodne rozhodne užívať marihuanu. A to sú peniaze, veľmi veľké náklady spojené s represiou drog a ľudia budú užívať marihuanu, či bude legálna alebo nelegálna, svedčia o tom aj štatistiky z Holandska, kde sa nezvýšil počet užívateľov od zavedenia volnejšej drogovej politiky. Vie povedať viac o tom, aká je situácia v Čechách, ako sa pričinili o stav, ktorý majú (15g, 5 rastlin marihuany), mali by sme si brať príklad :)

Pavol Matlovič zo strany SaS povedal pár teplých slov o tom, ako strana SaS nezanevrie na tému dekriminalizácie. V súčasnosti vidíme ale opak, keďže do programu vlády sa tento bod nedostal a nebude ani diskusia v parlamente, to je smutné. Ale Pavol Matlovič stál pri nás a dúfame, že aj bude stáť, pretože pre vec dekriminalizácie a postupnej legalizácie je rovnako zapálený ako my, vie o tom z vlastnej skúsenosti.

Či a kedy chystáte iné ročníky?

Zuzka: Chystáme, a nielen to! Pripravujeme premietania filmov The Union: Business behind getting high, ktorý vypovedá napr. o historii marihuany, o súčasnom stave hlavne v USA, o rôznych skupinách, mafii, ktorá z toho ťaží a farmaceutických spoločnostiach, v ktorých záujme tiež nie je zlegalizovať voľne prístupný liek. Ďalší film o Rickovi Simsnovi: Run from the cure, ktorý vypovedá príbeh o Rickovi, o množstve vyliečených ľudí, o farmaceutických spoločnostiach a represívnej politike, ktorá bráni Rickovi liečiť...
s premietaním bude spojená výstava fotografii z akcie Zelený štvrtok.
Ďalšiu akciu chystáme v septembri, ale zatiaľ nemôžem prezradiť viac :)
A ďalšie ročníky plánujeme v máji, ako celosvetové Milion marijuana march, ktoré sa uskutočňuje vo všetkých väčších mestách. Oficiálne sa zapojíme do tejto reťaze a dúfame, že akcie budú  stále väčšie a dosiahneme nie stovky ale tisícky demonštrujúcich ako v Čechách. Keďže Slovensko je veľmi konzervatívne, nedá sa očakávať, že to pôjde hneď,  preto sme veľmi spokojní zatiaľ aj so stovkami na námestiach.

 

Ak ste si nechali ujsť alebo by ste si chceli ešte raz pozrieť príhovor Ricka Simpsona na Zelenom Štvrtku:

Autor: Sima (drom.sk)

Foto: FB Zelený Štrvrtok

Konope v Kope - história článkov

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

[+] Pridať komentár

Guro Guro, 09:22, 1.7.2010 (štvrtok) [14 rokov]

školstvo

Mladí ľudia by sa o tom mali učiť už na základných školách, napadlo "demonštrantov" podať návrh aby marihuana a info. o nej bolo zahrnuté v osnovách? Čím vie človek viac o danej veci, tým sa lepšie môže rozhodnúť:)

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch