Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Hudba & kultúra - články

URBAN CLASH 2007 - Rozhovor s Michalom Turlíkom, hlavným organizátorom festivalu Urban Clash

Prečo Urban Clash? Prečo Stará Ľubovňa? O čom bude Urban Clash a prečo by ste sa tam mali ísť pozrieť? Rozhovor s organizátorom festivalu Urban Clash - Michalom Turlíkom Vám to prezradí..

Komentáre (0) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 20.08.2007 - 15:48

Ahoj Michal. Rozhodol si sa v Starej Ľubovni zorganizovať festival. Povedz nám k nemu niečo bližšie (názov, dátum, aká hudba, ...)

Michal: Festival nesie názov URBAN CLASH, v preklade niečo ako mestská zrážka. "Clash" je parafrázou na čelnú zrážku typu "A je to!" - spojme hlavy dokopy a buďme tvoriví. V názve je skrytý aj zmysel celého festivalu, ktorý má byť hlavne sídliskovou akciou. Chystáme aktivity vo forme vorkšopov, ktorých rozmanitosť prinesie do Ľubovne nový vzduch. Už sme tu mali a máme rockové mýtingy, komerčné power disko..., no zatiaľ nebol veľký priestor pre alternatívu iného druhu. Festival Urban Clash sa tématicky orientuje na hiphopovú a elektronickú mládež, ktorej je toto urbánne sídliskové prostredie blízke. Hlavný program festivalu je 24. až 26. 8. tohto roku, čiže posledný augustový víkend, ale všetko sa rozbehne už 18. 8. úvodnou predfestivalovou akciou Urban Clash: Warm up v Dome na rohu a hneď na druhý deň začneme sériou vorkšopov a zahraničných projektov, ktoré sú tématicky veľmi zaujímavé a netradičné..

Michal Turlik
Michal Turlik
Opíš festival v skratke. Čo je to za festival?

Michal: Urban Clash je nultý ročník festivalovej budúcnosti (dúfam že budúcnosti) zameranej na mladých ľudí regiónu Stará Ľubovňa, i Prešovského kraja. Festival zahŕňa množstvo akcií a sprievodných podujatí - vystúpení nových hudobných smerov, vorkšopov, diskusií a projektov s medzinárodnou účasťou. Tohtoročný multimediálny festival na rozhraní dvoch krajín, sa nesie na vlnách v štýle hip hop, graffiti a street art. Okrem toho festival predstaví aj rôzne variácie elektronickej hudby.

Festival bol Tvoj nápad?

Michal: Áno, i keď pôvodne to nemal byť festival. Myslím, že Stará Ľubovňa si zaslúži akciu, ktorú by si každý pamätal. Máme Ľuboviansky hrad, Ľubovianský jarmok, Stredoveký vojenský tábor, najväčšie disko v okrese, futbalový klub, ale nemáme festival pre mladých a aj pre iné (nechcem škatuľkovať) subkultúry.

Kto sa predstaví tunajšiemu publiku?

Michal: Z Bratislavy k nám dorazia Jah Division Sound Gang feat. Zet U. Zet A., ktorí nám predvedú kvalitnú "roots ragga a dance hallovú zábavu" s MC v ženskom prevedení. Bratislavský booking Leporelo nám prtedstaví Live act set v podaní bardejovského Raganova, dj-ov ako Peal, Tetsuo a za gramofóny sa postaví aj slečna Miss Ivek . Títo štyria nám predvedú kvalitný minimal s prvkami electra a uváženého experimentu. Z prešovských dj's svoj projekt Silky Crew zahrajú Gurry s Blazeyom, v štýle silky sexi deep house music. Z našich končín vystúpia na pódium Leffe, Xoma, Palko Facetku a Sai, ktorých si môžete pamätať zo starých známych akcií Re-on v bývalom Labyrint clube. Tu je škála široká - od minimalu, cez house, electro až po techno. Z Podolínca k nám zavíta Dj Komar, ktorý pre nás namixuje drum'n'baseový set. Okrem spomínaných djov nás navštívia aj Dji z poza hraníc, z Poľska. Tí si zasa zasurfujú na vlnách hip hop a funky. Nám už známa poľská formácia Karpaty Magiczne sa nám predvedú po svojom turné v USA a ukážu zvukovo-elektrický noisový projekt Mirrors Lab. Zvuková bomba
z garáže - Leščo, nám zasa ukáže, ako sa robí poriadny ľubovianský beat box. Bohužiaľ vám musím oznámiť, že nám vypadla bratislavská L.U.Z.A ., prešovské hip hopové zoskupenie Čierna era a ľubovianský Kabaret, kedže v tom čase nebudú v plnej zostave, vystúpenia odvolali. Ako informáciu pre festivalových nadšencov vás môžem poštekliť - máme zabookovaných pôvodne hlavných headlinerov festivalu Urban Clash a to hip hopové kreatúry Zverinu a Veca live. Kedže náš festival je veľmi podrozpočtovaný, a háňame ešte sponzorov, aby bolo festivalové boom v plnej zostave. Okrem hudobných vystúpení sa na festivale predstavia aj špičkoví street art a graffiti umelci ako žilinčania CKE a Bluer , bratislavský Ariel, z Trnavy si zastriekajú Biok s Miškou a Táňou. Spolu s nimi nás svojimi výtvormi potešia aj popradčania Maník a Bud D a domáci sprayeri Bardo a Lazarski & Cor. Chystáme aj akrobatickú exhibíciu BMX Urban Crew a takisto sa snažíme o vystúpenia američanky pôsobiacej v Košiciach Aron Tesfaye so svojím kolektívom Lil' Mitu Crew, aby nám ukázali, ako sa tancuje správny hip hop.

Na koho sa najviac tešíš a prečo.

Michal: Najviac sa teším na divákov a dúfam, že prídu. Program festivalu je postavený tak, že všetky vystúpenia nám niečo povedia. Som veľmi rád že nás svojou návštevou poctia Jah Division Soun Gang feat. Zet U. Zet A., ktorí naozaj ponúkajú nespútanú tanečnú zábavú a festivalovú letnú atmosféru. Som rád že Ľubovňa privíta aj (v týchto končinách) nové hudobné smery, ktoré predvedú leporeláci a takisto noiseovú seancu Karpat Magicznych. Mladý beat boxový objav Leščo je tiež mojim favoritom. Určite by som veľmi rád privítal aj Zverinu a Veca. Taktiež odporúčam všímať si aj vizuálnu stránku festivalu Urban Clash, z ktorej mám neskutočnú radosť. Jej autorom je špičkový slovenský grafický dizajnér Ondrej Jób, pôsobiaci v Dánsku. Všetci sa pýtajú, prečo je to celé také zahalené a informácie smerujú von neskoro? Áno, je to tak, ale bohužiaľ z hľadiska dohôd s kapelami a sponzormi nemôžeme vypustiť informácie skôr, ako ich nemáme potvrdené.

Kde sa bude festival konať?

Michal: Hlavný program festivalu je rozdelený na dva tábory. Hlavná časť s veľkým pódiom bude orientovaná vo veľkej sále Mesteskej športovej haly, ktorú festivalovo nazývame Slobyterm Aréna". Druhú časť tvorí asfaltová plocha skate parku za športovou halou, kde bude situovaný DROM.sk Party Stan a Putovná čajovňa. Street art a graffiti budeme realizovať v čase festivalu v priestoroch Skate park Arény, takisto aj exhibíciu BMX Urban Crew. Program je rozšírený predfestivalovými vorkšopmi, čím z časti obsadíme aj ulice mesta. Chcem upozorniť na časové rozpätie festivalu. Všetko odštartujeme v piatok 24. 8. 2007 o 13:00 v Skate park Aréne, kde budeme pokračovať do 22:00. V "Slobyterm Aréne" to začne vrieť cca o 17:00 do 24:00. V sobotu pokračujeme v rovnakom čase. Kedže o 24:00 musíme priestory športovej haly opustiť, hľadáme náhradný priestor, kde
chceme pokračovať v programe. Na 26. 8. máme pre vás prichystanú rozsiahlu outdoorovú vernisážovú výstavu street artového umenia v podobe veľkoplošnej inštalácie a výstavy diel vytvorených na workšopoch. Všetko včas oznámime.

Michal Turlik a Wakro
Wakro a Michal Turlík
Zapojilo sa do tejto Tvojej aktivity aj mesto, či miestni sponzori?

Michal: Poopravím otázku. Festival nie je iba mojou aktivitou, aj keď som autorom myšlienky a hlavným organizátorom. Aktivitou sa zapodieľa skupina mladých ľudí, ktorá stále rastie. A som vďačný, že mladí ľudia v našom meste sú správne aktívní. Celý festival je našou dobrovoľníckou činnosťou, preto sme radi, že nás podporuje aj mesto Stará Ľubovňa. Momentálne je naväjčším sponzorom Konto Orange. Mojou chybou je, že som včas neoslovil dostatočný počet sponzorov v meste, ale pevne verím že v budúcnosti sa do podobného projektu zapoja. Dovolím si však aj touto cestou poprosiť obyvateľov a firmy
v Starej Ľubovni, ak môžete, podporte náš festival, každá pomoc je pre nás veľkým prínosom. Okrem toho hľadáme voľné steny a plochy, kde by sme spolu s našími umelcami mohli zanechať naše výtvory.

Prebieha predpredaj vstupeniek? Kde sa dá kúpiť vstupenka?

Michal: Myslím si, že vstupné za 69 Sk na dva dni plnohodnotného programu nepotrebuje predpredaj. 18. 8. 2007 na akcii Urban Clash: Warm up / re-on sound system v miestnom
klube Dom na rohu bude možné vyhrať 4 x voľný vstup. Všetky informácie nájdete na našej webovej stránke www.urbanclash.sk , kde budeme postupne pridávať aktuálne info o festivale. V prípade otázok nás kontaktujte na adrese info@urbanclash.sk. Za Urban
Clash tím ďakujem. S pozdravom Michal

Rozhovor pre www.stara.sk

URBAN CLASH FESTIVAL - STREET ART JAM / END OF SUMMER

24. 8. - 26. 8. 2007, STARÁ ĽUBOVŇA, SLOBYTERM ARÉNA / skate park aréna

hip hop - roots raga - respekt - dance hall - minimal - funky - silky sexi deep house music - electro - techno - experimental - noise - beatbox - dnb - jungle - punk - bmx freestyle - urban art

Line up:
JAH DIVISION SOUND GANG feat. Zet U. Zet A.(reggae.sk) /BA/
KARPATY MAGICZNE: MIRRORS LAB PROJECT /PL/
HLAVOLAM (Ecler) /KK/
REC (Ponorka) /KK/
RAGANOVA Live act (Leporelo/Sologroove) /BJ/
PEAL (Leporelo/punk!) /BA/
MISS IVEK (Leporelo/Notape) /BA/
TETSUO (Leporelo) /BA/
GURRY (Silky_crew) /PO/
BLAZEY (Silky_crew) /PO/
PALKO FACETKU aka FACET (re-on volume) /PP/
SAI (re-on volume) /SL/
XOMA (re-on volume) /SL/
LEFFE (re-on volume) /SL/
KOMAR (Ta3on.tk) /SL/
LEŠČO (urban_clash / beatbox) /SL/
POLY G (icct.sk) /KE/
PRIMARY SKILL (primary skill crew) /PL/
PVC (kraspunk) /SL/

STREET ART
GRAFFITI
BMX URBAN CREW


WOKSHOPS
3 FORMAT /sídliskový plenér, maľba/
URBAN TERROR /od počítača do mesta - hravý design v akcii/
FOTODRONE: CITY MAPPING PROJECT /50 x kamera obscura PL/
DETI V AKCII /materské centrum - maľba na stenu/
VJ OFFICE /interaktivita obrazu - kamera, strih, projekcia/

SPECIAL:
LAZARSKI & COR / VJ PRO live videoprojections, urbanclash drink

vstup: 200 Sk, neprebieha predpredaj
info: info@urbanclash,
www.urbanclash.sk

Urban Clash
Urban Clash

TOP - neprehliadnite!

Party: Svezarm Calling #22 POKE Festival 2013 SIGNALL_FM mieri na východ!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Zatiaľ bez komentára, buďte prvý!

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch