Prihlásenie:     Vytlačiť stránku Pošli odkaz e-mailom

Články - DROM Spravodaj

Spoveď hriešnych: Dj Bendhy – Košice a drum and bass

Na mušku sme si tentokrát vzali košického drum and bass dj-a a promotéra menom Bendhy. Ako vidí vysnívanú utopistickú fúziu budúcnosti, alebo kde v Košiciach sa dá dobre vyšantiť..? Prečítaj si ďalší rozhovor z nášho exkluzívneho seriálu „Spoveď hriešnych“..

Komentáre (0) | Odkaz e-mailom | Odkaz autorovi | Publikované: 23.01.2007 - 00:26

dj bendhyDj Bendhy

..vlastným menom Peter Benedikt pochádza z Košíc, a drumandbassu sa aktívne venuje od prelomu rokov ´03 a´04.

Svoju djskú dráhu odštartoval v T-clube, kde spolu s djom Zelom organizovali menšie klubové akcie. Neskôr prišli hrania v ostatných košických kluboch ako Cube club, Supalova, Radical atď., čomu predchádzalo zoznámenie a následná spolupráca s djom Ka-gen-on z agentúry workingpro.sk  s ktorým organizovali menšie dnb večierky.

Bendhy je takisto veľmi často hosťom drumandbassových akcií pod Tatrami, a to po boku tamojších d´n´b djov Peka a Fractora ( www.ta3on.sk ). V máji 2005 sa stáva členom košického bookingu WorkingPro a o mesiac na to aj známej prešovskej dnb crew "PROSAC" (djs:  Snippah, Saigone, Duall  www.prosac.sk ).

V Bendhy-ho bagu a setoch sa nájdu rytmické, ale hlavne tanečné platne s nádychom liquid-funku, raggarytmov takisto popretkávané tvrdšími štýlmi drum´n´bassu. Vo svojich mixoch kladie dôraz hlavne na plynulosť a gradáciu trackov.

www.prosac.sk

Interview s Dj Bendhy (z 18.01.2006):

1. Ahoj Bendhy! Pôsobíš ako drum and bass dj, my sme si ťa však tentokrát zobrali na mušku kvôli niečomu inému. Pôsobíš zároveň ako promotér drum and bass parties v Košiciach. Cítiš sa byť promotér?

Bendhy: Čaves! Na otázku či sa cítim ako promotér, odpoviem tak, že sa cítim hlavne ako dj a ako spoluorganizátor jednej z troch východoslovenských drum´n´bassových akcií, noci s názvom Drumophonic, ktorej tretie pokračovanie s Braňom / DJ SLIGHT/ práve pripravujeme.


2. Čo myslíš, čo by malo byť také „gro“, teda to podstatné a dôležité, tejto činnosti?

Bendhy: No podstatou promotérskej činnosti, ak sa teda bavíme v rovine elektronickej tanečnej scény, alebo lepšie povedané jej zmyslom by mala byť podľa mňa snaha prinášať ľuďom na akcie stále niečo nové. Nemusí to byť ale zrovna headliner z UK. Jednoducho urobiť to tak, aby sa tí ľudia mali prečo nabudúce vrátiť. Aby z akcie odchádzali s obrým pocitom.


3. Myslíš že každé väčšie mesto má potenciál „kvalitnej scény“? Prečo to niekde proste nejde?

Bendhy: Tak to si musíme najprv položiť otázku čo je to väčšie mesto, a čo je to „kvalitná scéna“..Podľa mňa kvalitnú scénu robia kvalitnou hlavne djs, ktorí na nej pôsobia, no v neposlednom rade určite aj samotní ľudia, ktorí sú ochotní si za kvalitu priplatiť. Lebo určite to je aj o peniazoch, a za kvalitu, hlavne ak je zo zahraničia, treba platiť.
Ak to zoberiem z pohľadu drum´n´bassu, tak to či je mesto väčšie alebo menšie, nehrá až takú dôležitú úlohu. Určite viacej ľudí znamená viac potenciálnych návštevníkov. Ale zas porovnajme si mesto ako Košice a mestá ako Prešov, zo záp. SVK napr. Partyzánske, Nové Zámky. Sú to oveľa menšie mestá ako KE, a dnb tam fičí oveľa dlhšie a v oveľa intenzívnejšej miere.Ale to je len o tom, že tam boli a sú ľudia ktorí sa tomu venujú,  a pripravili tú správnu pôdu aby to tam fungovať mohlo...


4. Myslíš že sú dôležité „mená“ v lajnapoch jednotlivých parties? Tvoja predstava vzhľadom na túto dobu a tvoje miesto činnosti.. ako často, akej veľkosti a aký charakter by mal mať priestor kde by si takú ideálnu akciu urobil?


Bendhy: Meno headlinera je určite hlavným ťahákom každej akcie. Väčšina promo článkov, rozhovory, sety a podobne sa točí okolo neho. Ale podľa mňa by to nemalo byť tým jediným, kvôli čomu ľudia na party dojdu. Malo by to byť len čerešničkou na torte. Čo z toho, ak špičkový headliner zahra 120min a ostatný čas strávený na party je len slabým odvarom. Čiže kľúčom k úspechu je podľa mňa rozumne zostavený lineup. Čo sa týka priestorov, tak s tým je problém vždy. Na veľkú akciu treba veľký priestor, a problémom je niekedy aj umiestnenie druhého flooru / napr. ICCT/

dj bendhy


5. Je v Košiciach taký priestor?


Bendhy: Ak to poviem na príklade dnb, tak v Košiciach si v súčasnosti viem drumandbassovu akciu predstaviť jedine v priestoroch Starej Sladovne a Starsu, a IC Culture Train.


6. Ako sú na tom Košice a ako vidíš momentálnu situáciu v porovnaní s predošlými rokmi v rámci DNB?


Bendhy: Keď sme na prelome rokov 2004/2005 začínali s dnb v KE s djom Ka-GENom, tak na akcii v Supalove, kde hrali na dnb floore Soundphreakers, Funky, Orighami, Ka-gen a ja, tancovali na parkete celú noc dvaja ľudia ! A to doslova. Postupne však ľudia pribúdali. V súčasnosti nadobúdam názor, že ľuďom sa začína dnb páčiť, a čo je hlavné začínajú na neho chodiť ;o) Vidieť to na akciách Prosac Nights v Prešove, kde je permanente plno a hlavne panuje skvelá nálada, no a takisto v Košiciach kde sme minulý víkend na DRUMOPHONIC 2 mali viac ako 330 ľudí !!! Ak to takto pôjde aj naďalej, tak sa v KE môžeme tešiť aj na veľké mená svetovej dnb scény ;o)


7. Ako sa chceš pričiniť o rozmach DNB v Košiciach? Čo plánuješ? Máš nejaký konkrétny cieľ, alebo je organizovanie akcií len tvoja dočasná záležitosť?


Bendhy: V prvom rade by som chcel pokračovať v začatom. Čiže pripraviť so Slightom tretie pokračovanie akcie DRUMOPHONIC no a hlavne robiť to čo ma baví, ciže hrať, hrať a zase hrať!! :o)


8. A čo Dj-i na východe? Venuje sa ich DNB dosť? Kde inde na východe niekto možno „skromne“ začína?


Bendhy: No situácia je taká, že na východnom Slovensku funguje iba jeden čisto drumandbass-ový booking a to Prosac. DNB je pomerne slušne zastúpené aj v agentúre Working-pro /Ka-gen,Slight,Bendhy/ no a potom už ostáva len náš dobre známy Komár aka Fractor z Ta3onu a odcestovanec Peko ;o) takže nás zas až tak veľa nie je, a o žiadnych nových zatial neviem, no možno ešte doma trenúju a zachvílu sa objavia ako huby po daždi :o)))


dj bendhy9.  Spolupracujete navzájom spolu s inými klubmi, promotérmi (nielen košickými)? Myslíš že máš v KE konkurenciu? ;o)

Bendhy: V Košiciach hrám momentálne dnb len ja a Slight, ktorý predčasom ´konvertoval´z housu na dnb :o) a ide mu to skvelo. Ale jeho by som za konkurenciu nepovažoval, kedže spolu organizujeme Drumophonic a ťaháme to spolu dokonca aj za gramcami J


10. Koho a kedy uvidíme najbližšie v Košiciach?

Bendhy: Najbližie bude dnb na akcii Electro Gulash v Starse, na druhom floore spolu s psy-trancom. Zahráme tam so Slightom nejaké tie naše hopsačky ;o) Potom sa niečo chystá na 16.02 znova v Sladovni, 17.02 so Sligthom hráme u Vás v Kežmarku na čo sa veľmi tešíme no a v marci bude už spomínaný Drumophonic, na ktorý lineup ešte len pripravujeme ;o) Môžem len prezradiť, že opäť pôjde o spojenie na jednom floore drumandbass a na druhom reggae/dancehall. Takže sa je na čo tešiť. ;o)

11. Posledná otázka – Kde myslíš že sa drum and bass dostane o 10 rokov? Nejaká vysnívaná utopistická fúzia? ;o)

Bendhy: No ja dúfam, že ten pomyselný vrchol sínusoidy nás ešte len čaká, a že sa dočkáme ešte veľa kvalitných akcií, no čo bude desať rokov?? Hmm.. každopádne Eurove vstupné a veľa Rumunov a Bulharov na akciách . :o))

Ďakujem ;o)

Rozvor by Mr. Kokpit

Chceš byť jedným z nás? Fotíš, píšeš, spovedáš? Alebo chceš začať? Máš nápad ktorým by si chcel prispieť a obohatiť náš web? Ozvi sa nám – redakcia@drom.sk

TOP - neprehliadnite!

Odporučte tento článok!

pošli na vybrali.sme.sk

Komentáre

Zatiaľ bez komentára, buďte prvý!

Nový komentár

Možnosť komentovať majú len prihlásení užívatelia.
Nemáte vytvorený účet? Vytvorte si ho, rýchlo a jednoducho!

Môj drom.sk

Pridať do obľúbených - registrácia

Mohlo by Vás tiež zaujímať ...

Archív článkov

  • 2016
    • január
    • február
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl
    • august(1)
    • september
    • október
    • november
    • december
  • 2014
    • január
    • február(2)
    • marec
    • apríl
    • máj
    • jún
    • júl(1)
    • august
    • september
    • október
    • november
    • december

Aktuálne príspevky v diskusiách

Aktuálne príspevky v komentároch